Incasso voor ZZP’ers
Wanbetalers kunnen een zzp’er slapeloze nachten bezorgen. Werk je als zelfstandige, dan merk je al snel dat “recht hebben” en “recht krijgen” soms héél verschillende zaken zijn. Maar hoe ga je als zelfstandige om met klanten van wie je nog geld tegoed hebt en wanneer kan je als zzp’er een incassobureau inschakelen? Soms kan dat eerder dan je denkt!
Factuur
Voordat je je eerste factuur verstuurt, is het belangrijk te bedenken welke betalingstermijn hanteert.: het is niet realistisch om te verwachten dat je klant binnen drie dagen de rekening heeft betaald. De meeste facturen vermelden een betalingstermijn van 14 dagen of van 30 dagen, maar dit wil niet zeggen dat je aan deze vermelding rechten kunt ontlenen: dat kan alleen wanneer je dit expliciet in je algemene voorwaarden hebt gesteld of met je klant hebt afgesproken.
De eerste betalingsherinnering
Heb je na het verstrijken van de factuur geen betaling ontvangen en heeft de klant niets van zich laten horen? Dan wordt het tijd om een betalingsherinnering te sturen. Hierover hoef je je niet bezwaard te voelen: betalingsherinneringen zijn aan de orde van de dag. Wel is het -omwille van de verhouding met je klant, maar ook gewoon omwille van fatsoen- belangrijk dat je de eerste betalingsherinnering vriendelijk en zakelijk formuleert. Pas bij het sturen van een tweede betalingsherinnering mag je de klant erop wijzen dat je indien nodig overgaat tot een incassoprocedure.
Als zzp’er een incassobureau inschakelen
Blijft de betaling, ondanks het sturen van betalingsherinneringen, uit? Dan wordt het tijd om een incassobureau in de arm te nemen. Wellicht denk je dat een incassobureau iets is voor grotere bedrijven, maar als zzp’er een incassobureau inschakelen kan net zo goed: ook jij hebt tenslotte recht op het geld waarvoor je gewerkt hebt. Het inschakelen van een incassobureau is een goede manier om het recht alsnog z’n beloop te laten krijgen, ook als het slechts om een geringe vordering gaat.
Kies je voor een incassobureau, dan is het verstandig om in zee te gaan met een bedrijf dat werkt op basis van no cure, no pay. Zo weet je zeker dat er alleen een bedrag in rekening wordt gebracht wanneer het daadwerkelijk lukt om de vordering op de debiteur te verhalen. Wel is het zo, dat het ‘no cure no pay’-gedeelte meestal alleen van toepassing is op de fase waarin het incassobureau aanmaningen stuurt. Deurwaarderskosten en de kosten van een gerechtelijke procedure vallen hier dus níet onder.
Contact
Ben je er nog niet helemaal zeker van, of je nu wel een incassobureau moet inschakelen en je wilt hier graag een persoon gesprek over hebben met eens van onze incassojuristen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.